Sociální sítě a duševní hygiena

Duševní hygiena je pro řadu lidí termín poněkud nejasný. Zatímco péče o naše tělo – fyzická hygiena –  je vnímána jako samozřejmá součást každodenního života, každý si jen tak neuvědomí, že se potřebuje starat i o své duševní zdraví. Jedním z největších problémů v tomto směru jsou přitom sociální sítě – a závislost, kterou si pěstuje spousta z nás.
káva v kelímku
Zde je několik zlozvyků spojených s používáním sociálních sítí a jak se jim vyvarovat:
·         Spíte s mobilním telefonem u postele? Je jeho obrazovka tím posledním, co vidíte před spaním a prvním, na co kouknete ráno? Účinek tzv. modrého světla, které displeje vyzařují, byly dávno prokázány jako škůdce zdravému spánku.
·         ŘEŠENÍ: telefon nechte přes noc na opačné straně pokoje nebo ještě lépe v úplně jiné místnosti. Budete překvapení, jakou změnu může taková maličkost vyčarovat! Pocit urgentnosti zkontrolovat, co se stalo na internetu, zatímco jste spali, se znatelně zmírní.
·         Stává se vám, že si chcete jen na chvíli odpočinout od práce a než se nadějete, máte za sebou půl hodiny brouzdání po Facebooku? Sociální sítě jsou největším pokušením k prokrastinaci.
·         ŘEŠENÍ:  Nastavte si pětiminutového budíka, když se chystáte otevřít kteroukoliv sociální síť. I když vám může připadat, že je to zbytečné, není tomu tak! Čím déle času trávíme na kterékoli sociální síti v kuse, tím horší naše nálada je. Ve skutečnosti si tak vůbec neodpočineme.
·         Zamyslete se nad tím, jak často mobil vytahujete – ve frontě v obchodě, na zastávce tramvaje, dokonce i na záchodě. Opravdu potřebujete každou chvíli ukrátit zíráním do displeje? Stejně ve většině případů pouze máme potřebu něčím zaměstnat ruce a mozek, který se ovšem vším tím bezpředmětným brouzdáním pouze zahlcuje.
muž s kávou
·         ŘEŠENÍ: Nechte svou mysl odpočinout. Sami sebe se zeptejte, jestli je skutečně právě teď nutné kontrolovat Instagram. Při čekání se dá dělat spousta jiných věcí – můžete pozorovat městský ruch a jeho malé zvláštnosti anebo si třeba číst – rozečtená knížka v kabelce přináší ostrůvky klidu kdekoliv a kdykoliv.