Jaké by mělo být zábradlí u schodiště

https://www.celostnimedicina.cz/uvaha-o-nebezpeci-zvyku.htm d>

Jistě se shodneme, že stavba jakékoliv budovy není nic jednoduchého. Vše musí být ještě před začátkem stavby promyšleno do nejmenšího detailu. To samozřejmě zahrnuje také schodiště a související zábradlí. Málokdo však nějak hlouběji přemýšlí nad tím, jaký druh zvolit.

Výjimkou jsou samozřejmě nejrůznější veřejné budovy, kde na něm pracují profesionální architekti, a na rozdíl od rodinného domu je vzhled prioritou. Koneckonců je potřeba nalákat lidi dovnitř. To platí zejména o nákupních centrech a dalších podobných budovách.dřevěné točité schodiště

Tomuto účelu je podřízeno prakticky vše, až po ty nejmenší detaily, i když vše samozřejmě musí být v souladu s požárními a bezpečnostními pravidly. A tato touha po dokonalosti se nevyhne ani zábradlí. To zde najdeme nejen u schodů, jak bychom očekávali, nýbrž také na okraji chodeb. Koneckonců bývá zvykem, že střed je ponechán volný.

Jako nejčastější materiál je voleno sklo. Je dostatečně pevné, snadno se udržuje a nepůsobí rušivě v prostoru, kde najdeme plno skleněných výloh. Navíc poskytuje také volný výhled, a to i pro děti, takže zákazníci mohou volně sledovat dění ve spodních patrech a případně obdivovat například vánoční výzdobu.

Pro běžný dům se však sklo příliš nehodí, zvláště pokud máte děti. Jeho průhlednost může způsobit, že do něj narazíte, zvláště v nedostatečném osvětlení. Navíc děti, které se doma chovají uvolněněji, do něj mohou například v běhu narazit. A náraz do skla není nic příjemného. Nejenže je tvrdé, ale pokud se navíc podaří jej rozbít, může nastat další komplikace v podobě zapíchnutých střepů.příklad venkovních schodů

Proto se v domácnostech, ale i v panelových domech, běžně používá spíše kovové mřížované zábradlí s plastovou či gumovou rukojetí. Kov je pevnější a rozteč mezi jednotlivými tyčemi je dost malá na to, aby jimi ani dítě neprostrčilo hlavu.

Má ale i své nevýhody. Především gumová část se poměrně snadno opotřebovává a loupe, je tedy nutná včasná údržba. To však nebývá pravidlem, a tak se zejména ve starších panelových domech setkáme se tím, že obložení rukojeti na některých místech zcela chybí. Přesto se jedná o dosud nejlepší řešení, které máme.

V rodinných domech se v poslední době zabydlelo spíše dřevěné zábradlí. Působí teplým, přívětivým dojmem a vyvolává pocit domova. Je také dost pevné, avšak potřebuje pravidelnou údržbu. Lak se z něj totiž po čase začne oloupávat a hrozí nebezpečí zadření třísky. V tom případě je tedy třeba znovu přelakovat.

Jak je vidět, ani výběr zábradlí není nic jednoduchého. Jistě, dalo by se odbýt, ale když už investujeme do našeho domu tolik času a peněz, proč nevěnovat stejnou péči i tomuto zařízení? Věřte, že výsledek za to stojí.