Jak zkonzumovat co nejvíce vitamínu C?


Vitamín C je pro naše tělo velmi důležitý. Známe ho také pod názvem kyselina askorbová. Jedná se o vitamín, kteýr je rozpustný ve vodě a pro naše zdraví je to jeden z nejpodstatnějších vitamínů vůbec. Je to pro nás základní živina, nicméně naše tělo si ji nedokáže vytvářet samo, proto je nutné, abychom našemu tělu dodávali co nejvíce tohoto vitamínu, a to prostřednictvím stravy, případně potravinových doplňků. Proč ale naše tělo tolik vitamín C potřebuje? Jedná se o velmi silný antioxidant. Chrání naše tělo předtím, aby došlo k poškození buněk.

pomeranče

Volné radikály, které ničí naše buňky, mohou způsob nejrůznější onemocnění, včetně nádorových. Dále vitamín C podporuje náš imunitní systém, urychluje hojení tkání a také jejich růst. Obecně, díky vitamínu C jsme více schopni bojovat proti nejrůznějším nemocem a pomáhá nám se rychleji uzdravit. Jaké potraviny konzumovat pro to, abychom měli více vitamínu C?

Pomeranče

Obecně všechny citrusy mají vysoký obsah vitamínu C, ale pomeranč je asi ten, který se konzumuje nejvíce. Pomeranč jde konzumovat na mnoho způsobů. Nejvíce vitamínů je samozřejmě v syrových pomerančích. Vitamínů C je v tomto ovoci tolik, že jeden pomeranč vám může splnit potřebnou denní dávku vitamínu C.

Šípky

Možná vás to překvapí, ale i šípky mají vysoký obsah vitamínů C. Samozřejmě po vás nikdo nechce, abyste si trhali syrové šípky a konzumovali je. Asi byste si moc nepochutnali. Ideální variantou je popíjení šípkového ale v průběhu dne. Šípkový čaj je velmi chutný, a díky vysokému obsahu vitamínů i zdravý.

rajčata

Rajčata

Nejenom ovoce, ale i zelenina obsahuje spoustu vitamínu C. například rajčata. I když je pravda, že to je ve skutečnosti ovoce, ale všichni ho máme zafixované, jako zeleninu. Rajčata navíc obsahují draslík, vitamín K nebo folát. Můžete si z nich připravit salát, omáčky a spoustu dalších dobrot.

Červená paprika

Také papriky jsou velmi oblíbenou zeleninou, ovšem pozor. Pro to, abyste přijali co nejvíce vitamínu C, konzumujte papriky červené. Na těch si velmi pochutnáte jak v syrové, tak v tepelné úpravě.