Mléko – pít či nepít?

Mléko je základním zdrojem výživy, především pro mláďata, která z něho získávají potřebné protilátky a vitamíny pro upevnění imunity. Savci konzumují mléko až do té doby, dokud nejsou sami schopni strávit pevnou stravu. U lidí je tomu jinak – v lidské výživě se označení MLÉKO většinou rozumí kravské mléko, které lidé pijí nejčastěji.
mléko ve skle
Mléko má různé podoby:
o Čerstvé mléko
o Zkyslé mléko
o Sušené mléko

Setkat se můžeme s mnoha rostlinnými náhražkami zvířecího mléka:
o Sojové mléko
o Rýžové mléko
o Mandlové mléko

Mléčné výrobky:
o Smetana
o Máslo
o Jogurt
o Sýr
o Syrovátky
o Laktóza
mléčný výrobek
PROČ MLÉKO PÍT
Ø Mléko obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek.
Ø Podílí se na prevenci různých onemocnění.
Ø Je zdrojem kvalitních bílkovin, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny.
Ø Nositelem chuti v mléce jsou tuky, jejichž obsah závisí na stupni odstředění. Tuk v mléce obsahuje vyšší množství nasycených mastných kyselin, proto je poměrně dobře stravitelný.
Ø Mléko obsahuje velmi málo cholesterolu. Pravidelné pití nízkotučného mléka příznivě působí na snížení hladiny cholesterolu v krvi.
Ø Obsahuje probiotické bakterie.
Ø Je zdrojem vitamínů A, B a D a karotenů.
Ø Obsahuje minerální látky, jako je vápník, který je důležitý pro udržení normálního stavu kostí. Napomáhá snižovat kazivost zubů a zabraňuje vzniku ledvinových kamenů.

PROČ MLÉKO NEPÍT
Ø Někdy je potřeba pití mléka omezit nebo ho dokonce ze stravy úplně vyřadit, a to ze zdravotních důvodů, například z důvodu intolerance laktózy (neschopnosti organismu vstřebávat mléčný cukr).
Ø Mléko může způsobovat zácpu.
Ø Alergie na mléko se projevuje kožními projevy (vyrážka, ekzém, pupínky)
Propaganda mléka a jeho zdravotní prospěšnosti nevznikla na základě výzkumů, ale naopak – mléko se spíše začalo produkovat z ekonomických důvodů.

K tomu pak vznikaly studie, které měly doložit význam mléka v lidské stravě. Evropa má nejvyšší konzumaci mléka na světě. Mléko to tedy staví na přední příčku v příčinách civilizačních chorob. Některé národy, například v Asii a Africe, mléko nedokážou vůbec trávit.